lördag 13 december 2008

Johan August Strindberg - Röda rummet 1879

Johan August Strindberg föddes i Stockholm den 22 januari 1849 och avled den 14 maj 1912 Han var en svensk författare och konstnär. Han räknas som en av Sveriges mest betydande författare genom tiderna. Utomlands anses Strindberg som en av de främst inom dramatiken.
Övervägande antalet av hans romaner, noveller och dramer räknas som klassiker inom svensk litteratur. Strindberg var mycket produktiv i sitt författarskap och även sitt konstnärskap. Han var revolutionerande inom åtskilliga konstarter. Strindberg betraktas som en nyskapare inom det svenska språket.

Röda rummet var en av Strindbergs första romaner och början på ett stort författarskap.
Romanen fick sitt namn efter det rum, med möbler klätt i rött tyg, på Berns salonger där Strindberg brukade umgås med sina vänner.
Boken handlar om Arvid Falk, en ensam man som utsätter sig för olika farhågor. Arvid söker efter frihet och sanning i vardagen. Han anser att pengar och berömmelse inte kommer i första hand. Då hans bror hamnar i tidningen i en skvallerartikel känner Arvid sig mycket förkrossad. Arvid arbetar med olika saker, bland annat hos bokförläggaren Smith. Smith vill att Arvid ska skriva osanningar för att fler människor ska köpa sjöförsäkringar. Arvid ogillar falskhet, och tackar därför nej till jobbet, fast en han är i stort behov av pengarna.

I stort handlar boken om att samhället inte är idealiskt, och att blir lönsamt att vara oärlig. Tillslut lyckas Arvid med sitt diktande och författarskap och blir känd. Men han idealbild av vad som är rätt och fel stämmer inte längre med den bilden han hade tidigare. Vi följer inte bara Arvid, och ibland känns han inte längre som romanens huvudperson. Det finns ett flertal andra personer som vi får följa i deras öden. Ett stort tema i boken är att personerna antingen lyckas eller misslyckas beroende på deras livsideal. Utmärkande för berättelsen är den negativa grundinställningen, som kontrollerar och förkastar samhället och människorna.

En annan person vi möter i boken är Ygberg som är skådespelare. Han lyckas i livet genom att ta de jobb Arvid tackat nej till. En tredje person är Sellén som är målare och efter stor ansträngning slutligen blir erkänd. Olle Montanus, som är en filosof och bildhuggare kan tillslut ägna sig åt sina filosofiska tankar. Slutligen vill jag nämna Struve, som är en person som arbetar inom den traditionella tidningen ”Gråkappan”. Arvid och Struve är rena motsatser men det finner varandra och kan stötta varandra i olika situationer. Arvid är socialist och Struve är konservativ vilket ger boken en motsägelsefull vändning.

Strindberg skildrar sitt möte med Bonniers förlag då han skriver om Arvids möte med Smith. Bonnier hade bett Strindberg att skriva en novell för kalendern Svea vilket kan hjälpa Strindberg på fötter i sin ekonomiska kris. Det finns fler händelser i berättelsen som bygger på Strindbergs egna händelser. Tillexempel visar Strindberg sin lojalitet till arbetarklassen, då det i samband med hans skrivande uppstod en arbetarstrejk. Detta visar Strindberg då Arvid tar arbete på tidningen Arbetarfanan. Strindberg sätt att knyta samman verkliga händelser och hans socialistiska aspekter i sitt författarskap, visar tydligt hur han använde sina naturalistiska tankar för att påverka samhället. Samtidigt skrev han röda rummet på med realism då han satte vanliga människor och vanliga händelse i centrum.

2 kommentarer: